Monday, 6 May 2013

AURAWHITE ADA KKM KE?



Aura White: Ada KKM Ke?




Saya mendapat banyak pertanyaan dari pembeli saya, Adakah Aura White mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Jadi saya pun mengambil iniasiatif untuk membuat sedikit research..(ecehh dok kaji2 lak hamba ni) mengenai isu berkenaan untuk kepuasan customer saya.Semestinya apabila kita nak consume sesuatu makanan,minuman kesihatan atau ubat-ubatan kita perlu/wajib selidik dan kaji dulu produk berkenaan adakah selamat digunakan atau beracun buat kita. Jadi, Aura White macam mana ye? Ada kkm ke tidak? Jawapannya, Tak ada..Ermmm...Awat hampa semua takut ka. Sat-sat jangan takut dulu naa..Meh baca dulu apa yang kak hampa ni dah buat reseach untuk pengetahuan kami dan hampa semua.Jom pakat baca..Tak mau tak paa...hehehe...

Semua produk farmaseutikal/kosmetik termasuklah supplemen kesihatan dan persediaan traditional perlu berdafar dengan pihak Berkuasa Kawalan Dadah(PBKD) dan mendapatkan kelulusan daripada KKM sebelum dipasarkan di Malaysia. Dalam bahasa mudahnya segala produk berbentuk tablet atau kapsul wajib mendapatkan kelulusan KKM sebelum dipasarkan. Ubat-ubatan ini dikategorikan kepada 2 jenis iaitu ubat terkawal dan ubat am. Ubat terkawal adalah ubat yang diperolehi dengan preskipsi dari doktor.Contohnya ubat darah tinggi atau ubat kencing manis. Manakala Ubat am pula adalah ubat yang boleh dibeli tanpa preskipsi doktor. Contohnya ubat supplimen kesihatan atau vitamin.

Kenapa Aura White Tiada Kelulusan KKM?
Pertama sekali perlu faham bahawa Aura White adalah minuman kesihatan bukannya produk berjadual macam vitamin/ybat-ubatan. Ia dikalsifikasikan sebagai produk makanan/minuman. Oleh yang demikian, produk ini secara automatiknya dikawal oleh Pihak Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM). Makanya, apa-apa produk makanan/minuman kesihatan tidak perlu berdaftar dengan KKM. Kerana produk seperti ini diselia di bawah Akta Makanan. Sama seprti produk Herbalife dan Innershine yang berdaftar dengan Akta Makanan.

Produk makanan/minuman kesihatan perlu mendapatkan kelulusan dari GMP Manufacturing, buatan malaysia dan yang paling PENTING mendapatkan status HALAL dari JAKIM MALAYSIA (bukan HALAL dari THAILAND ok)..


Produk ini, 100% menggunakan bahan semulajadi tanpa bahan tambahan. Tiada tambahan gula, bahan pengawet, pewarna atau perisa tiruan,bebas hormon,steroid dan bahan kimia.
p/s: Sumber: www.pharmacy.gov.my

Dah baca dan dah tau pasai pa..Jadi, boleh la anda-anda yang mana nak mencubanya mencuba tanpa was-was lagi..hehehehe...

Credit: KisahSyaida.blogspot

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...